Afscheid fotografie

Een tijdje terug al iets over geschreven maar nu de afloop.

Een tijd terug kreeg ik, in de avond, de vraag of ik de volgende ochtend een begrafenis kon fotograferen. Na even goed te hebben nagedacht heb ik besloten het te doen nadat ik duidelijk gemaakt had dat het mijn eerste afscheid zou worden die ik zou gaan fotograferen en omdat ik ook wist dat je op deze korte termijn weinig fotografen kunt vinden. Snel alle spullen gepakt en klaargemaakt, objectieven schoon, batterijen vol. Zeker voor zo’n opdracht loop je alles 10 keer door en na, dit kun je maar 1 keer doen en het moet goed zijn. Ook de locaties werden door mij opgezocht op de tomtom zodat ik alle routes kende en de parkeerplaatsen, het liefst zou ik er heen rijden en daar ter plaatse kijken maar dat lukt niet als je hooguit 12 uur heb zitten tussen de opdracht en de dienst. Het fotograferen is zwaar je voelt je een soort voyeur, je voelt je niet op je plek een indringer maar dat gevoel moet je naast je neerleggen, je bent daar met een reden.
Nadat de dienst en de begrafenis voorbij was ben ik naar huis gereden kop koffie gedronken en even alles laten bezinken, daarna ben ik de foto’s gaan bekijken en bewerken en het resultaat was goed ik was tevreden.
En de familie? Die was heel tevreden met de foto’s, hoe confronterend ook.

Afscheidsfotografie is een onbekende en vaak onbeminde vorm van fotografie waar ik ook nog nooit bij stil had gestaan. We fotograferen zo een beetje alles van en in ons leven behalve van het afscheid.
Nu ik weet wat het belang ervan kan zijn wilde ik dat ik het zelf had gedaan afgelopen januari toen mijn moeder kwam te overlijden. Wel een noot, het is niet iets wat je “zomaar” even doet, denk na over wat je wilt, hoe je het wilt. Licht ook de genodigden in dat je een afscheids fotograaf hebt gevraagd.

De foto is in overleg en met toestemming geplaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *